
Zní to až absurdně: umělé maso, přesto se vědci pokoušejí maso vyrobit. Nizozemský vědec Mark Post už kousek má, je zatím jen pár centimetrů velký, ale je to první krok. Uměle vyráběné maso, by mohlo být jednou z odpovědí na potravinové problémy světa, které se očekávají kvůli zvýšené urbanizaci a růstu populace.
Profesor Post se svým týmem na univerzitě v Maastrichtu vypěstoval 2 centimetry dlouhý a centimetr široký kousek masa. To je bílé a místy průhledné a připomíná kalamáry, je otázkou jak asi takové maso chutná? Profesor už plánuje, že osloví některého ze slavných kuchářů a požádá ho o přípravu syntetického hamburgru. Vypěstované maso bude obohaceno o krev a umělý tuk a celkové náklady se vyšplhají na necelých 6 milionů. "Nejde nám o prezentaci nějakého produktu k prodeji, chceme dokázat, že je to možné, že zvládneme vyrobit maso bez nutnosti chovat zvířata", řekl profesor Post.