Vědci z MIT vyvinuli detektor zralosti ovoce, pomůže při mezikontinentální přepravě

Díky novým technologiím se Timothy M. Swagerovi a jeho týmu podařilo vyvinout detektor zralosti ovoce, který není složitý na výrobu a mohl by být hojně využívaný při transportu některých druhů ovoce. Prostřednictvím uhlíkových nanotrubic dokáže detekovat stopová množství ethenu (ethylen), který je ovocem vylučován při dozrání.



Některé druhy ovoce se sklízí ještě před tím než jsou plody zralé, aby se předešlo jejich přezrání. Například banány se tedy sklidí několik dní před dozráním a jsou pak v umělé atmosféře transportovány po celém světě. Nutnost správně odhadnout dobu sklizně tak nabývá na významu, aby nedošlo k tomu, že banány dozrají ještě před tím než se dostanou na pulty obchodů.
Líbil se Vám tento článek?
Podpořte tento web sdílením našeho obsahu
Chcete vědět o dalším článku?
Následujte LIVINGfUTURE na sociálních sítích


Další zprávy z kategorie
Technologie